Agenda


Lees verder...

Statistiek

Vandaag 22
Deze week 377
Deze maand 618
Sinds 11-2008 725925

Over het Litouws



 

 

 

Landen waar Litouws gesproken wordt: Litouwen, en de regio Púnsk in Polen
Het Litouws is een officiële taal in: Litouwen, en de regio Púnsk in Polen
Aantal moedertaalsprekers: Rond de 3,7 miljoen sprekers.
Eigen benaming: Lietuvių, of voluit:
Lietuvių kalba
Alfabet: Romeins (Latijns)
Aantal letters in het alfabet: 32 (Van A tot Ž) .
Regulering:
(Spelling, etc.)
Lietuvių Kalbos Komisija.
(Litouwse Taalcommissie)
Classificatie:
(Taalfamilie)
Indo-Europees
----------> Baltisch
-------------> Oost-Baltisch
--------------------------> Litouws
Litouws is sterk verwant aan: Lets.
Litouws is in mindere mate ook verwant aan: Oud-Pruisisch.
Litouws is een verre verwant van: Russisch, Latijn, Grieks, Iers, Perzisch, Hindi, Armeens, Albanees.

 

Inleiding
Het Litouws is een Baltische taal die wordt gesproken in Litouwen. De taal wordt ook gesproken door een minderheid in Polen. Taalkundigen vinden het Litouws razend interessant omdat het een zeer conservatieve taal is. Dat wil zeggen, het heeft de laatste 5000 jaar maar weinig veranderingen ondergaan. Het hedendaagse Litouws helpt ons de taal te begrijpen die onze voorouders millennia geleden spraken.
Standaard Litouws is gebaseerd op de zuidwestelijke hooglanddialecten (vakarų aukštaičiai) die het meest behoudend zijn.
Litouwers noemen hun taal Lietuvių kalba.

'Vilnius
Twee mannen wachtend op de bus voor het station van Vilnius.

 

Alfabet
Het Litouwse alfabet telt maar liefst 32 letters! Het alfabet dat de taal gebruikt is een variant van ons eigen vertrouwde Latijnse alfabet. Maar een paar dingen zijn anders. Zo gebruikt het Litouws de letters Q, W en X niet (tenzij in leenwoorden). Daarbij heeft het Litouws wel 9 bijzondere letters extra, de Ą, Č, Ę, Ė, Į, Š, Ų, Ū en de Ž.
Lees verder over het alfabet....

 

 

Classificatie
Het Litouws behoort tot de Oost-Baltische tak van de Indo-Europese taalfamilie. Tot lange tijd tijdens de uitsplitsing van de Indo-Europese talen vormde deze tak één tak met de Slavische tak, de Balto-Slavische tak van de Indo-Europese taalfamilie. Het Litouws wordt gesproken door ongeveer 3 miljoen mensen, waarvan het grootste deel in Litouwen woont. Het Litouws is samen met het Lets een van de twee nog levende Baltische talen, dialecten niet meegeteld. Een derde Baltische taal was het Oud-Pruisisch, dat een West-Baltische taal was. Deze taal is aan het begin van de 18e eeuw uitgestorven.

 

Het Litouws, een levende oude taal
Het Litouws is interessant omdat het door taalkundigen beschouwd wordt als de meest archaïsche van de Indo-Europese talen, dat wil zeggen, de taal die het minst veranderd is ten opzichte van de hypothetische Proto-Indo-Europese taal. De Franse taalkundige Antoine Meillet stelde dat de taal van een Litouwse boer datgene is wat vandaag de dag nog het dichtst in de buurt komt van de Proto-Indo-Europese oertaal. Het Litouws heeft daardoor overeenkomsten met vrijwel alle andere Indo-Europese talen, hoe verschillend deze onderling ook mogen lijken, met name Indo-Europese talen die al lang geleden op schrift zijn gesteld, zoals het Sanskriet.

Vergelijk het woord "eerste":

Litouws: pirmas
Latijn: primus
Grieks: protos
Russisch: pervi
Pools: pierwszy
Engels: first (Oudengels: forma)
Gothisch: fruma

De eerste p is in de Germaanse talen een f geworden, en in het Nederlands en Duits uiteindelijk verdwenen, maar in het Engels en de Scandinavische talen behouden.
De r staat soms voor, soms na de eerste klinker.
De uitgang -mas/-mus is in de Germaanse talen verdwenen, in de Slavische talen is de m tot een v geworden, in sommige talen nog met behoud van de s. Maar de gezamenlijk oorsprong van het woord is voor alle talen duidelijk.


De Gediminastoren in Vilnius.



 




  2024 Harmen Schoonekamp | contact | Talennet | sitemap.





Citaat van de dag

"Oog om oog maakt de hele wereld blind.
Oko za oko i cijeli svijet bi bio slijep. "
- Mahatma Gandhi -
(1869-1948)

Mededelingen en snelkoppelingen

Heeft u een eigen website? Een link naar deze website wordt zeer gewaardeerd. Uw website kan eventueel ook bij ons in het linkoverzicht geplaatst worden.